Plăcintă de căpșune ușoară, de vară, cu aluat delicat

plăcintă de căpșune

De Bianca Prangate,

Ingrediente

Aluat
  • 340 g făină albă 000
  • 130 g unt rece
  • 30 g zahăr alb
  • 65 ml lapte bătut rece
  • 3 g sare
Umplutură
  • 700 g căpșune spălate și tăiate în două
  • 65 g zahăr alb
  • 45 g zahăr brun
  • 30 g amidon
  • 30 ml zeamă de lămâie
  • un praf de sare
  • un praf de pudră de ghimbir
Topping plăcintă
  • 1 ou mare
  • 10 g zahăr alb

Mod De Preparare

Vara este momentul perfect pentru a pregăti o plăcintă de căpșune cu blatul aromat și fraged, care merge de minune cu puțină înghețată de vanilie.

Plăcinta este un desert care poate lua multe forme. Împăturită sau rulată, în stil american sau cu foi din magazin, ea se pregătește ușor și este foarte versatilă. Vara este momentul pentru a pregăti plăcinte de sezon: cu căpșune, zmeură, mure, cireșe sau orice fructe îți fac ție cu ochiul.

Dacă ai acces la fructe proaspete, vei reuși să faci cea mai gustoasă plăcintă. Pentru că este sezonul căpșunelor, noi îți propunem o rețetă de plăcintă de căpșune.

Iată cum poți pregăti o plăcintă de căpșune delicioasă la tine acasă:

  1. Amestecă într-un bol mare făina, zahărul și sarea.
  2. Adaugă untul tăiat în cubulețe și amestecă bine, ajutându-te de degete.
  3. Adaugă laptele bătut și, cu ajutorul unei furculuțe, încorporează-l în aluat.
  4. Pe o suprafață curată, ia aluatul și frământă-l încă puțin. Împarte-l apoi în două și întinde-l până formezi două discuri, unul dintre ele mai mic, iar altul mai mare. Pe acestea le învelești în folie de plastic și le dai la frigider pentru o oră.
  5. Cât aluatul se răcește, se poate pregăti umplutura. Amestecă toate ingredientele într-un bol încăpător și lasă-le să se odihnească pentru un sfert de ceas.
  6. Într-o tavă rotundă adâncă, tapetată cu hârtie de copt (inclusiv pe pereți), se întinde discul mai mare de aluat, astfel încât să acopere atât fundul, cât și pereții tăvii.
  7. Adaugă umplutura peste aluat.
  8. Celălalt disc de aluat taie-l în fășii lungi și așază-le peste umplutură.
  9. Bate un ou cu zahăr și unge partea de sus a plăcintei cu acest amestec.
  10. Pune plăcinta în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius timp de 15 minute, apoi redu temperatură la 175 de grade Celsius pși mai lasă 30 de minute (sau până crusta devine aurie).
  11. Se servește simplă sau alături de înghețata ta preferată.

Foto: 123rf.com

Evaluează
Alte rețete
   
Trucuri culinare

Pentru siguranța ta, înfige un dop de plută de la vin în vârful cuțitelor când le bagi în sertar.

Pentru a da culoare frumoasă prăjiturilor, cozonacilor, plăcintelor şi cornuleţelor, unge-le deasupra cu cafea cu lapte înainte de a le pune la cuptor