Plăcinţele cu brânză şi stafide

De Ileana,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 1 lingura făină
  • 2 ouă
  • 200 g brânză de vaci
Pentru umplutură
  • 3 linguri apă
  • 40 g zahăr pudră
  • 30 g făină
Pentru aluatul de cruce
  • 1 vârf de sare
  • 1 ou
  • 250 ml lapte
  • 80 g unt
  • 100 g zahăr
  • 50 g stafide
  • 500 g făină
  • 1 cub de drojdie uscată
  • 50 g stafide
  • zahăr vanilat
  • 3 linguri zahăr

Mod De Preparare

1. Se amestecă drojdia cu laptele călduţ, în care s-a dizolvat în pre­alabil zahărul şi se face o maia, care se lasă apoi un sfert de oră la crescut.

2. Se amestecă făina cu untul topit, după care se toarnă maiaua şi oul bătut şi se frământă în continuare, până când aluatul nu se mai lipeşte de vas. La final se adaugă şi stafi­dele. Se lasă aluatul la dospit timp de jumătate de oră.

3. Pentru umplutură, brânza de vaci se amestecă cu zahărul, ouăle bătute, făina, stafidele şi zahărul vanilat.

4. Aluatul se rupe în bucăţi care se întind şi se taie în pătrate de 20 de cm. În interior se pun două linguri de umplutură şi se pliază de la colţuri către mijloc.

5. Compoziţia pen­tru cruce se face din amestecul de făină, zahăr pudră şi apă. Aceasta se întinde într-o foaie subţire de 1 cm şi se taie în fâşii late de 1 cm şi lungi de 15 cm.

6. Plăcinţelele se coc la foc potrivit. După 15 minute se scot din cuptor, se pun fâşiile de aluat de cruce peste ele şi apoi se ung cu ou. Se mai lasă la cuptor până se rumenesc, cam 20 de minute.

Evaluează
Trucuri culinare

Dacă vrei că piureul de cartofi să iasă mai pufos, adaugă o linguriţă de oţet.

Fursecuri cu textură perfectă? Da, simplu: răcește aluatul înainte să îl coci (o oră e în regulă, peste noapte e perfect) și lovește ușor tava de cuptor când o scoți, ca să eviți lipirea fursecurilor de ea.