Prăjitură cu sirop de cafea

De erikachivu,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

Pentru blat:
  • 5 ouă
  • 150 g zahăr
  • 100 g făină
  • 50 g amidon
  • 20 g cacao
  • 0,5 pliculete praf de copt
Pentru siropul de cafea:
  • 80 ml apă
  • 100 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • 50 ml cafea foarte tare
Pentru cremă:
  • 500 ml lapte
  • 4 linguri amidon
  • 2 pliculete zahăr vanilinat
  • 70 g zahăr tos
  • 200 ml frişcă lichidă rece
Pentru decor:
  • 1 lingura cacao
  • sirop de ciocolată

Mod De Preparare

Îţi plac prăjiturile cu cafea? Încearcă şi această reţetă simplă de prăjitură cu sirop de cafea!

1.   Pentru blat, albuşurile se bat cu o treime din cantitatea de zahăr, iar gălbenuşurile se freacă cu restul zahărului până ce se obţine o cremă albă. În această cremă se adaugă spuma de albuş.

2.   Făina, praful de copt, amidonul şi cacaua se amestecă şi se cern în amestecul de la punctul 1. Se amestecă delicat şi nu foarte mult timp căci blatul va cădea. Se toarnă într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se coace 20 de minute.

3.   Se face siropul prin fierberea apei cu zahărul şi zahărul vanilinat şi, după ce acesta s-a topit, se adaugă cafeaua. Se lasă deoparte. Se prepară crema pentru care amidonul se desface în puţin lapte rece, iar restul laptelui şi zahărul tos şi vanilinat se pun pe foc. Când fierbe, se trage de pe foc şi se pune amidonul. Se pune din nou pe foc pentru un clocot, se retrage de pe aragaz şi se amestecă energic pentru a se răci.  Apoi, se bate frişca şi se amestecă în crema fiartă.

4.   Blatul se taie în două părţi, una se aşază pe un platou şi se însiropează cu siropul de cafea. Se pune jumătate din cantitatea de cremă, se aşază al doilea blat care se însiropează şi se finisează cu restul cremei. Se dă la rece pentru 3 ore şi se serveşte presărată cu cacao cernută şi sirop de ciocolată.

Evaluează
Trucuri culinare

Pune în compoziţia glazurilor o lingură de iaurt, pentru că aceasta să nu plesnească când se răceşete

Ţine ceapa în lapte înainte de a o praji pentru a fi mai gustoasă şi mai crocantă