Prăjitură în şase straturi

De erikachivu,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

Pentru aluatul 1
  • 200 g făină
  • 100 g unt
  • 1 praf sare
  • 50 ml lapte sau smântână
Pentru aluatul 2
  • 600 g făină
  • 1 lingura ulei
  • 1 praf sare
  • 100 ml apă caldă
Pentru umplutura de mere
  • 1,5 kg mere acrişoare
  • 120 g zahăr
  • 1 lingura scorţişoară
Pentru umplutura de mac
  • 200 g mac măcinat
  • 800 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
Pentru umplutura de brânză
  • 1 kg brânză de vaci bine scursă
  • 100 g zahăr
  • 1 ouă
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 praf sare
Pentru umplutura de nuci
  • 300 g nuci măcinate
  • 100 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
Pentru topping de final
  • 600 ml smântână
  • 4 ouă
Pentru uns foile
  • 150 g unt
Pentru servit
  • 200 g smântână
  • 200 g zahăr pudră

Mod De Preparare

Dacă ai invitaţi la masă, uimeşte-i cu această prăjitură delicioasă în şase straturi.  Iată reţeta detaliată!

1. Pentru aluatul 1, faina cernuta se amesteca cu sare si apoi cu untul taiat bucaele. Se rasfira întâi cu mâinile si apoi se toarna puina apa, lapte sau smântâna, cât sa se lege ingredientele. Se aduna aluatul într-o bila si se pune la rece timp de o ora.

2. Pentru aluatul 2, se cerne faina, se adauga uleiul si sarea si se framânta aluatul în timp ce se adauga puina apa caldua. Se aduna si acesta într-o bila si se da la rece pentru 30 de minute.

3. Se prepara umpluturile si pentru cea de mac, de brânza si de nuci se amesteca ingredientele si se împart în doua. Pentru umplutura de mere, acestea se curaa de coaja, se rad si se amesteca cu zahar si scorisoara.

4. Aluatul 2 se împarte în 8 pari din care se întind 8 foi. Într-o tava de 32-35 cm unsa cu unt se pune aluatul 1 întins cu sucitorul, se lasa si peste marginile tavii si se îneapa cu o furculia. Se unge cu unt topit, se acopera cu o foaie din cele opt si peste ea se pune jumatate din umplutura de mac. Se pune a doua foaie din cele opt, se unge cu unt si se pune jumatate din amestecul de brânza. A treia foaie din cele opt se pune în tava, se unge cu unt topit si se pune jumatate din amestecul de nuci. Urmeaza a patra foaie din cele opt, se unge cu unt topit si se pune jumatate din umplutura de mere. Se repeta operaiunea cu celelalte 4 foi care au ramas. Ultima foaie se acopera cu toppingul de smântâna si oua si se îneapa prajitura cu o andrea lunga în mai multe locuri. Se da la cuptor pentru o ora. Dupa ce s-a rumenit, se scoate, se toarna smântâna si se lasa asa sa se raceasca. Apoi se taie si se serveste presarata cu zahar pudra.

Evaluează
Alte rețete
   
Trucuri culinare

Când fierbi ouă, adaugă sare în apă, astfel coaja nu va crăpa

Este recomandat ca friptura să nu se săreze înainte de a fi prăjită, deoarece sarea o va face să se usuce excesiv şi să îşi piardă aroma