Prăjitură răsturnată cu mere și caramel sărat

De Ana Munteanu,

Ingrediente

Pentru blat
  • 2 ouă mari
  • 120 g unt sărat
  • 220 g zahăr brun
  • 60 ml lapte
  • 1 linguriță praf de copt
  • 210 g făină
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • sare de mare pentru topping
Pentru sos și topping
  • 3-4 mere tăiate subțire
  • 120 g unt sărat
  • 180 g zahăr brun
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 1/4 linguriță cuișoare
  • 2 fiole esență de vanilie

Mod De Preparare

Nu poți să lași să treacă sezonul merelor fără să faci minunea asta de desert! Blat pufos vanilat, cu aromă subtilă de scorțișoară, mere parfumate și, pe deasupra, o glazură de caramel sărat mătăsoasă…

Unge (generos!) cu ulei sau unt o tavă care nu lipește (de preferat rotundă). Feliază merele cât de subțire posibil.

Topește untul, la foc mic, într-o cratiță medie. Adaugă zahărul brun, scorțișoara, nucșoara, vanilia și cuișoarele. Dă focul la mediu și lasă aromele să se întrepătrundă, cam 3 minute, până sosul devine omogen și mătăsos. Toarnă caramelul obținut în tava unsă și aranjează deasupra feliile de măr.

Preîncălzește cuptorul la treaptă mare.

Bate restul de unt și zahăr bine până obții un rezultat cremos. Adaugă ouăle și laptele și bate bine până le încorporezi. Toarnă și făina, praful de copt și scorțișoara. Amestecă bine. Toarnă aluatul obținut peste conținutul tăvii.

Dă la cuptor pentru 45 de minute. Apoi lasă la răcit timp de 10 minute. Pregătește o farfurie în care să încapă prăjitura.

După ce trec cele 10 minute, întoarce prăjitura pe farfurie și bate ușor fundul tăvii până iese de tot. Presară sare de mare pe deasupra.

Poți servi cu înghețată de vanilie alături. Combinația e divină!

Foto: 123rf.com