Prepară rapid şi uşor o variantă românească de Tartă Tatin, cu prune în loc de mere. Prunele sunt de sezon, au o aromă puternică şi sunt delicioase.
Mod de preparare:
Încingeţi cuptorul la foc mediu, 180 de grade. Se unge cu unt sau ulei o formă de tort cu amrgine detaşabilă.
Se curăţă şi se taie pe jumătate prunele (anumite soiuri se desfac uşor, cu mâna, în două jumătăţi egale). Se aşează bucăţile de prune pe fundul vasului, cu faţa în sus.
Se amestecă 3 linguri din zahărul brun cu scorţişoara şi se presară peste prune, în tavă. Se dă tava la cuptor pentru 10-15 minute, pentru caramelizare.
Se amestecă într-un castron gălbenuşurile, zahărul alb, coaja de lămâie, esenţa de vanilie. Albuşurile se bat spumă separat şi se adaugă la urmă, încet, ca să nu iasă aerul din spumă. Se adaugă şi făina şi praful de copt încet, cernut.
Se toarnă peste prune şi se dă la cuptor circa 30-40 de minute, până trece testul scobitorii.
Se răstoarnă prăjitura cu prune pe un platou şi se serveşte cu frişcă sau simplă.