Pui umplut – rețetă festivă

Pui umplut - rețetă festivă

Ingrediente

Mod De Preparare

Puiul umplut se poate găti extrem de ușor, nu trebuie să fii bucătar profesional. Această rețetă este perfectă pentru masa de Crăciun sau de Revelion, datorită aromelor unice pe care le are.

Cui nu îi plac caisele uscate, le poate înlocui cu prune uscate sau afine deshidratate (orice fruct uscat dulce ce poate contrasta cu gustul sărat al baconului).

Cum se prepară puiul umplut

  1. Pentru a prepara umplutura tăiem ceapa verde, ardeii și morcovii în cuburi mici. Le călim timp de 8 minute și apoi adăugăm baconul tăiat cubulețe. Se condimentează cu sare și piper, și se mai lasă să se gătească încă 5 minute.
  2. Se adaugă carnea tocată de pui și chimionul. Se lasă să se gătească 7 – 9 minute.
  3. Se adaugă roșiile (pot fi și din conservă) tăiate cuburi și se lasă la gătit încă 5 minute. Se stinge focul și se dă deoparte.
  4. Se taie caisele uscate în cubulețe și se adaugă peste umplutură.
  5. În pui se adaugă crenguțele de cimbru și rozmarin. Se începe umplerea puiului cu amestecul de legume și carnea tocată. Pentru ca umplutura să nu iasă, se poate coase locul unde a fost atașat capul puiului și se leagă picioarele.
  6. Se taie în bucăți mari cartofii și morcovii. Prazul se taie pe lung.
  7. Într-o tavă de cuptor adâncă se pun 4 linguri de ulei, cartofii și morcovii tăiați anterior. Adăugăm supa de pui ți crenguța de cimbru.
  8. Se așază puiul peste legume și se dă la cuptor la 180 de grade Celsius timp de 1 oră și 50 de minute (timpul de gătire poate varia în funcție de greutatea puiului, valoarea din rețetă este pentru un pui de 1,6 kg cântărit crud, fără umplutură). La 20-25 de minute puiul va fi stropit cu supa din tavă pentru a nu se usca. La jumătatea timpului de gătire, puiul se poate întoarce pentru a prinde culoare pe toate părțile.
  9. Pentru cine dorește să folosească bere pentru a frăgezi puiul, aceasta poate fi folosită după cel puțin 30 de minute de când am dat puiul la cuptor.
  10. Pentru a verifica dacă puiul este gătit îl înțepăm cu o frigăruie și dacă zeama ce iese din pui este transparentă înseamnă că puiul este făcut. Dacă zeama este roz, puiul mai trebuie să stea la cuptor. Cine folosește termometru poate să își dea seama că puiul este gătit atunci când termometrul introdus în carne arată în jur de 90 de grade Celsius.
Evaluează
1star1star1stargraygray 3 / 5 - 2 voturi