Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Citește și cea mai simplă rețetă de mucenici moldovenești și învață cum să îi faci chiar la tine acasă!
Mucenici moldovenești – rețetă pas cu pas
În Moldova, rețeta de mucenici este dulce și aromată, deoarece aluatul copt de mucenici este asemănător aluatului de cozonac, iar la final toți sunt unși cu miere și nucă. Pentru că sunt nelipsiți de la masa de sărbătoare, mai jos îți spunem rețeta pas cu pas pentru mucenici molodvenești.
Mucenici din aluat în forma cifrei 8
♦ Dacă tii post, iti recomandam reteta de mucenici moldoveneşti de post pufoși și aromați.
Mod de preparare mucenici moldovenești:
Mucenici moldovenești – rețetă
Între timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apa şi restul de zahar. Pentru a ramâne moi, sfinţişorii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul calduţ, imediat ce au fost scoşi din cuptor, apoi se ung cu miere şi se presară cu nucă.
Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.
În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane, dar și forma infinitului. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.
Dacă îți plac și mucenicii muntenești – fierți în zeamă aromată, cu scorțișoară și citrice – fă-i după rețeta simplă de aici.