Mucenici moldoveneşti (sfinţişori)

Mucenici moldoveneşti (sfinţişori)

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 400 g zahăr
  • 4 ouă
  • 100 g margarină
  • 40 g drojdie
  • 400 ml lapte
  • 200 g miere
  • 200 g nucă măcinată
  • 50 ml ulei
  • esenţe după gust

Mod De Preparare

Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Citește și cea mai simplă rețetă de mucenici moldovenești și învață cum să îi faci chiar la tine acasă!

Mucenici moldovenești – rețetă pas cu pas

În Moldova, rețeta de mucenici este dulce și aromată, deoarece aluatul copt de mucenici este asemănător aluatului de cozonac, iar la final toți sunt unși cu miere și nucă. Pentru că sunt nelipsiți de la masa de sărbătoare, mai jos îți spunem rețeta pas cu pas pentru mucenici molodvenești.

Mucenici din aluat în forma cifrei 8

Mucenici din aluat în forma cifrei 8

Dacă tii post, iti recomandam reteta de mucenici moldoveneşti de post pufoși și aromați.

Mod de preparare mucenici moldovenești:

  1. Din drojdie, 2 linguriţe de zahăr, puţin lapte şi puţină făina, luate din ingredientele de mai sus, se face o maia care se lasă la crescut.
  2. Se cerne făina într-un vas, i se face o gaură la mijloc în care se pun maiaua crescută, 3 ouă bătute cu un praf de sare, 200 g zahăr, laptele, margarina moale şi aromele.
  3. Se frământă aluatul cu mâinile înmuiate în ulei şi se lasa la dospit. Din aluatul crescut se rupe câte o bucată de mărimea unui măr din care se fac 2 suluri lungi şi subţiri care se împletesc în forma cifrei 8.
  4. Se lasa sfinţişorii puţin la crescut, se ung cu un ou batut, se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncalzit până se rumenesc.
Mucenici moldovenești - rețetă

Mucenici moldovenești – rețetă

Între timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apa şi restul de zahar. Pentru a ramâne moi, sfinţişorii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul calduţ, imediat ce au fost scoşi din cuptor, apoi se ung cu miere şi se presară cu nucă.


De ce facem mucenici pentru 9 martie?

Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.

În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane, dar și forma infinitului. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.

Dacă îți plac și mucenicii muntenești – fierți în zeamă aromată, cu scorțișoară și citrice – fă-i după rețeta simplă de aici.

Evaluează
1star1star1stargraygray 3 / 5 - 6 voturi