1. Se spală fasolea în apă caldă și apoi se lasă de seara până dimineața să se înmoaie. A doua zi se pune la fiert în 3-4 ape, ca să se elimine toxinele.
2. Separat, se curăță legumele, se spală și se toacă mărunt. Se călesc în ulei, se înăbușă cu puțină apă și se adaugă fasolea fiartă. Se umple oala cu apă, se adaugă sare și un praf de piper și se pune să fiarbă, la foc mic. Prazul se curăță și se taie rondele, apoi se pune în oală la fiert.
3. Pâinea se taie, se stropește cu puțin ulei, se adaugă usturoiul pisat și se bagă în cuptorul încins. După ce s-au rumenit, se scot.
4. Peste legumele fierte, se adaugă sucul de roșii, se condimentează cu sare și piper și se mai dă în clocot 10 minute. Ciorba de fasole se servește cu crutoa-nele aromate, cârnaţi afumaţi și murături. Se ornează cu mărar verde.