1. Se curăţă bine vinetele, se spală, se taie rondele şi se condimentează cu sare. Se lasă aproximativ o oră în sită să se scurgă sucul toxic.
2. Se spală roşiile, se taie rondele şi se pun împreună cu vinetele pe grătarul uns cu ulei de măsline. Se lasă să se rumenească pe ambele părţi. După ce s-au gratinat, se pun într-un bol şi se acoperă cu un capac.
3. Alunele se stropesc cu apă, se pregătesc cu sare şi se bagă în cuptorul cald. După ce s-au copt, se scot şi se lasă să se răcească.
4. Rucola se alege, se spală şi se lasă să se scugă în sită.
5. Într-un bol mai mare, se pun roşiile, vinetele, alunele şi rucola, se adaugă sare, piper, ulei şi oţet balsamic şi se amestecă uşor să nu se zdrobească roşiile. Salata de vinete se serveşte împreună cu alte aperitive sau ca şi garnitură la fripturi.