Jamon Serrano. Una dintre cele mai delicate şi mai nobile întruchipări ale cărnurilor iberice preparate cu pasiune şi pricepere meticuloasă. Ce sosuri complicate? Ce marinate savante sau prăjituri cu structură geometrică spaţială? Prepararea jamboanelor după metode spaniole îmi pare una dintre încununările supreme ale priceperii gastronomice. Astăzi, o salată cu moţ, doar pentru că e marţi şi nu ne pasă de superstiţii.
INGREDIENTE. Jamon Serrano – 3 felii mari, subţiri. Ardei gras roşu – 1/2, ardei gras verde – 1/2, castravete – 1/4 dintr-un castravete de seră, roşii cherry – 10, brînză mozzarella -50 g, ouă de prepeliţă – 6, fenicul – ~ 20 g, cîteva frunze de busuioc, sare, ulei de măsline,zeamă de lămîie.
PREPARARE. Am curăţat ardeii de seminţe şi de straturile albicioase din interior, apoi i-am tăiat în pătrate micuţe. Am fiert tari ouăle de prepeliţă, le-am lăsat cîteva minute în apă rece, apoi le-am curăţat de coajă şi le-am tăiat în jumătăţi. Am tăiat brînza mozzarella şi castravetele în cubuleţe. Am tăiat bucata de fenel în fîşii foarte fine, iar roşiile în jumătăţi sau sferturi, în funcţie de mărimea lor. Am împăturit feliile de Jamon Serrano de cîteva ori, apoi le-am tăiat în pătrate nu prea mari.
ÎN CASEROLĂ. Am aşezat ingredientele în straturi, adăugînd sare, ulei de măsline şi zeamă de lămîie, în cantităţi foarte mici, la mijlocul salatei. La sfîrşit, am rupt frunzele de busuioc, le-am pus deasupra, am pus capacul şi am scuturat de cîteva ori caserola, pentru a amesteca.
SOCOTELI. Jamon Serrano – 4, ardei verde şi roşu – 1,5, castravete – 1, roşii – 1,3, fenel – 0.3, mozzarella – 0.4, ouă de prepeliţă – 1.2, alte ingrediente – 0.3. TOTAL: aproximativ 9.5 RON. TIMP: aproximativ 20 min. (vezi timeline mai jos).
Pentru retete si recomandari inscrie-te AICI