Samali este o prăjitură grecească însiropată. Aceasta nu conține făină și lapte, ci griș și iaurt grecesc. Aroma deosebită a acestei prăjituri este dată de pudra de mastic, dar dacă nu o găsiți prin magazinele românești o puteți omite.
1. Toate ingredientele pentru sirop se amestecă într-o oală și se pun la foc mediu.
2. Se aduce amestecul la punctul de fierbere și apoi se reduce focul la mic până se dizolvă zahărul.
3. Se ia de pe foc și se dă deoparte. Se acoperă.
1. Într-un castron încăpător se amestecă bine grișul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu. Restul ingredientelor se adaugă treptat și se amestecă cu ajutorul unei spatule sau a mixerului electric.
2. Se unge cu ulei o tavă de 20×25 cm și se toarnă aluatul uniform.
3. Se acoperă tava cu folie alimentară și se dă deoparte timp de cel puțin 2 ore sau până ce lichidul este absorbit sau prăjitura pare uscată.
4. Se preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius.
5. Prăjitura se porționează în formă de romburi în tavă cu ajutorul unui cuțit. Fiecare bucată de prăjitură este decorată cu o migdală.
6. Samali se coace pe mjlocul cuptorului timp de 30 de minute sau până se rumenește frumos.
7. Prăjitura se scoate din cuptor și se însiropează uniform cu siropul răcit preparat anterior.
8. Desertul se lasă 30 de minute pentru a absorbi siropul și apoi se servește.