Samali – prăjitură grecească cu griș

Retetă Samali - prăjitură grecească cu griș

De Bogdan Galca,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 350 grame de griș
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 330 de grame de iaurt grecesc natur
  • jumătate de linguriță de pudră de mastic
  • 60 ml de suc proaspăt de portocale
  • 1 lingură de răzătură de portocală
  • ulei pentru uns forma de copt
  • migdale fără coajă pentru decor
sirop
  • 375 ml de apă
  • 200 grame de zahăr
  • 1 baton de scorțișoară
  • 60 ml de suc de portocale proaspăt stors
  • coajă de portocală

Mod De Preparare

Samali este o prăjitură grecească însiropată. Aceasta nu conține făină și lapte, ci griș și iaurt grecesc. Aroma deosebită a acestei prăjituri este dată de pudra de mastic, dar dacă nu o găsiți prin magazinele românești o puteți omite.

Cum se prepară samali – prăjitură grecească cu griș

Cum se prepară siropul pentru prăjitura Samali

1. Toate ingredientele pentru sirop se amestecă într-o oală și se pun la foc mediu.
2. Se aduce amestecul la punctul de fierbere și apoi se reduce focul la mic până se dizolvă zahărul.
3. Se ia de pe foc și se dă deoparte. Se acoperă.

Cum se prepară aluatul pentru prăjitura Samali

1. Într-un castron încăpător se amestecă bine grișul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu. Restul ingredientelor se adaugă treptat și se amestecă cu ajutorul unei spatule sau a mixerului electric.
2. Se unge cu ulei o tavă de 20×25 cm și se toarnă aluatul uniform.
3. Se acoperă tava cu folie alimentară și se dă deoparte timp de cel puțin 2 ore sau până ce lichidul este absorbit sau prăjitura pare uscată.
4. Se preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius.
5. Prăjitura se porționează în formă de romburi în tavă cu ajutorul unui cuțit. Fiecare bucată de prăjitură este decorată cu o migdală.
6. Samali se coace pe mjlocul cuptorului timp de 30 de minute sau până se rumenește frumos.
7. Prăjitura se scoate din cuptor și se însiropează uniform cu siropul răcit preparat anterior.
8. Desertul se lasă 30 de minute pentru a absorbi siropul și apoi se servește.