1. Scrumbia se curăţă de solzi şi intestine, apoi se taie şi se dau de-o parte marginea cozii şi capul. Se spală bine în două-trei jeturi de apă rece, după care se lasă la scurs pe un prosop absorbant de bucătărie.
2. După ce s-a scurs de apă, se condimentează cu sare, cu piper măcinat şi boabe, se adaugă ghimbirul toacat mărunt, ardeii feliaţi, coriandrul, foaia de dafin şi se stropeşte cu ulei şi oţet.
3. Se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă aproximativ o oră, cât să-şi lase gustul. Se pune 200 ml de apă şi se lasă să clocotească la foc mic, în jur de 50 de minute.
4. Spre sfârşit, se adaugă piureul de roşii şi se mai lasă 5-6 minute. Se ia de pe foc şi se serveşte fie cu mămăliguţă caldă, fie cu pâine coaptă pe vatră. Se ornează cu pătrunjel proaspăt. Această saramură se serveşte cu un vin alb sec.