Satay-ul este, pe scurt, o carne (pui, porc etc.) întâi marinată într-un sos pe bază de lapte de cocos condimentat și apoi gătită pe grătar. Rețetă originară din Indonezia, satay-ul a câștigat rapid popularitate în restul țărilor asiatice. A poposit și pe tărâmuri europene, recent, și nu ne putem decât bucura. Este un fel de mâncare atât de rapid, de aspectuos și de delicios. Fă-l când vrei să îți impresionezi musafirii sau familia cu un preparat exotic dar cu un gust accesibil și…prietenos cu papilele noastre gustative. Azi facem un satay de pui, după pașii de mai jos.
Pune în apă 8 bețigașe de lemn pentru frigărui și ține-le acolo 30 de minute (așa nu vor lua foc la gătit).
Într-un bol mare, pune puiul tăiat și amestecă-l (cu mâinile, e cel mai eficient) cu restul ingredientelor pentru marinată. Acoperă cu o folie alimentară și dă la frigider (cel puțin 30 de minute, dar poți lăsa și peste noapte, pentur maximum de gust).
Cât timp puiul se marinează, combină într-o crăticioară mică ingredientele pentru sosul satay, dar fără zeama de lămâie. Pune pe focul mediu, amestecând încet și continuu cu o lingură/spatulă de lemn (o să pară destul de lichid la început, dar când atinge punctul de fierbere, începe să se îngroașe)
Nu-l lăsa să fiarbă, când atinge punctul de fierbere, dă focul mic și amestecă până când se îngroașă. Oprește focul, încorporează și zeama de lămâie. Sosul satay poate fi servit atât cald cât și rece. Scoate bețigașele pentru frigărui din apă, scutură-le de ea și înfige bucățile de pui pe ele. Într-o tigaie-grătar sau chiar pe grătar, prăjește -le 8-10 minute sau până când simți tu că s-au pătruns.
Servește cu sosul satay și, dacă vrei, cu extra-coriandru presărat deasupra și fulgi de chilli.
Alte rețete delicioase cu pui:
Piept de pui în sos cremos de ciuperci și usturoi
Foto:shutterstock