Venind din bucătăria franțuzească, sosul bearnaise este unul dintre cele 5 sosuri de bază ale ei. Este un sos dens, cremos, fin și extrem de aromat. El se servește cel mai adesea alături de carne de vită, pește, legume și cartofi copți.
Să facem sosul bearnaise după rețeta celebrei Martha Stewart.
Combină oțetul, vinul, ceapa, piperul și jumătate de olinguriță de tarhon într-o crăticioară mică, amestecând din când în când, la foc mediu, între 5 și 10 minute (mai exact până când mixtura își reduce cantitatea la jumătate).
Adaugă gălbenușurile de ouă și o lingură de apă, amestecând continuu – pentru aproximativ 2 minute – până când compoziția se îngroașă și își mai pierde din intensitatea culorii. De la foc mediul redu-l la aproape cel mai mic și amestecă ușor – cu viteză medie – fără să neglijezi fundul și marginile cratiței, locul în care oul tinde să se închege prea tare. Truc simplu: ca să nu se întâmple asta, mai dă din când în când cratița de pe foc câteva secunde și pune-o apoi la loc.
Pe măsură ce se fac, ouăle au tendința să devină spumoase, să crească în volum și, în final, să se îngroașe.
Când fundul cratiței se vede în urma urmelor lăsate de tel iar ouăle sunt dense, cremoase și omogene, dă-o de pe foc.
Adaugă untul, lingură după lingură și amestecând continuu până se absoarbe complet în sos. Continuă să adaugi unt până când sosul are consistența dorită de tine.
Asezonează cu sare, restul de tarhon și – numai dacă mai simți nevoia – cu piper. Dacă e nevoie, poți pune și câteva picături de zeamă de lămâie.
Foto: 123rf.com