Sos cremos de ciuperci

De Bogdan Galca,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 2 linguri unt gras
  • jumătate de lingură de ulei de măsline
  • 300 g ciuperci tăiate fin
  • 2 căței de usturoi
  • 65 ml de vin (alb sau rose)
  • 125 ml de supă (de pui sau legume)
  • 250 ml smântână de gătit
  • 30 g parmezan ras
  • 2 crenguțe de cimbru
  • sare
  • piper

Mod De Preparare

Sosul de ciuperci este ideal pentru a acompania orice tip de carne. Parmezanul, vinul și supa sunt ingredientele care transformă un sos simplu într-unul luxuriant și cremos.

Cum se face sosul cremos de ciuperci

  1. Uleiul și untul se încălzesc într-o tigaie încăpătoare. Se adaugă ciupercile și se gătesc până ce devin maro-aurii (durează circa 4-5 minute).
  2. Spre sfârșit se adaugă usturoiul tocat mărunt, sarea și piperul. Se gătește circa 1 minut.
  3. Se adaugă vinul. Se amestecă bine timp de un minut sau până se evaporă alcoolul.
  4. Se adaugă supa, smântâna și parmezanul. Se amestecă la foc mediu. Se lasă să fiarbă ușor.
  5. Se amestecă în mod constant. Sosul de ciuperci se lasă să fiarbă 2-3 minute sau până se îngroașă.
  6. Se gustă și se condimentează cu sare și piper. Se adaugă cimbrul. Se oprește focul.
  7. Se servește alături de carne, paste, cartofi copți sau omlete.
Evaluează
Trucuri culinare

Este recomandat ca friptura să nu se săreze înainte de a fi prăjită, deoarece sarea o va face să se usuce excesiv şi să îşi piardă aroma

Pentru a avea rezultate mai bune atunci când coci o prăjitură/ un tort/ brioșe/chec etc., lasă untul și ouăle la temperatura camerei peste noapte.