Venind din bucătăria franțuzească, sosul olandez este unul dintre cele 5 sosuri de bază ale ei. El acompaniază legumele la abur, ouăle poșate sau Benedict și preparatele cu pește dar se poate folosi și în componența diferitor mâncăruri.
Bate la rece, cu telul, gălbenușurile și zeama de la lămâie într-un bol – pe care să îl poți utiliza ulterior la bain marie. Vrei ca mixtura să se dubleze în cantitate și să aibă o consistență lipicioasă și un pic mai palidă decât nuanța de început a gălbenușurilor.
Untul se topește separat la bain marie și se lasă la răcit.
Se trece bolul cu mixtura de gălbenușuri la bain marie și se bate în continuare cu telul. Atenție, focul trebuie să fie foarte mic pentru a evita coagularea ouălor (că doar nu vrem să facem papară). Dacă vezi că totuși vasul se încinge prea tare și mixtura se coagulează, o mai poți da, din când în când, jos de pe foc, amestecând în continuare. Te poți ajuta de un bol mai mare cu apă foate rece în care să mai răcorești din când în când vasul în care ai gălbenușurile.
Când obții o consistență păstoasă, adaugă încet untul, amestecând continuu pentru a încorpora fiecare adaos în parte. Când sosul capătă consistența dorită de tine, ia-l de pe foc, asezonează cu sare și piper.
E gata de folosit!
Foto: 123rf.com