1. Se curăţă dovleacul de coajă, se spală şi se stropeşte cu lapte dulce ca să se înmoaie. Se lasă câteva minute la frigider, acoperit cu o folie.
2. Între timp se curăţă morcovii, ţelina, ceapa roşie, ardeiul capia şi, împreună cu dovleacul, se pun să fiarbă cu apă şi cu sare, la foc potrivit. După ce au fiert se scot cu spumiera în sită. Ceapa, ţelina şi ardeiul se dau de-o parte, iar dovleacul şi morcovii se zdrobesc cu blenderul.
3. Crema se amestecă cu zeama în care au fiert legumele şi asfel se obţine supa. Se adaugă uleiul sau cubuleţul de unt, se potriveşte de sare, boia dulce şi iute şi se mai lasă să dea în câteva clocote.
4. Pastele se prepară conform instrucţiunilor de pe pachet.
5. Supa cremă de dovleac se serveşte cu smântână dulce, raviloli, mujdei şi se ornează cu pătrunjel verde.