1. Pentru aluat, se freacă margarina cu zahărul pudră şi un praf se sare, apoi se adaugă nuca tocată, 10 linguri apă rece şi făina. Se frământă rapid aluatul, se acoperă cu o folie transparentă şi se lasă la rece 1-2 ore.
2. Pentru umplutură, merele curăţate de coajă se rad şi se călesc într-o cratiţă cu puţină margarină. Se adaugă zahărul, coaja şi zeama de lămâie şi se ţine la foc mic amestecând continuu, până scade tot siropul. Se lasă apoi să se răcească şi se amestecă cu nuca tocată şi zahărul vanilat.
3. Se întinde aluatul şi se pune într-o tavă unsă cu margarină şi tapetată cu făină, având grijă să se acopere şi pereţii laterali cu aluat. Se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, aproximativ 30 minute.
4. Blatul copt şi răcit se umple cu compoziţia de mere, iar deasupra se ornează cu felii subţiri de mere şi migdale sau nucă tocată. Se lasă la rece şi se serveşte a doua zi.