1. Se spală cartofii şi se pun la fiert, în coajă, în apă cu sare. După ce au fiert, se lasă la rece, se curăţă şi se taie cubuleţe sau se rad pe răzătoarea mare.
2. Într-un bol, se pun două gălbenuşuri crude şi unul fiert, muştarul şi se prepară maioneza. Dacă este prea tare, se adaugă puţină apă minerală şi se lasă câteva minute la rece.
3. Între timp, se scot castraveţii, se taie cubuleţe şi se scurg de zeamă. Peştele se taie cubuleţe. Se amestecă apoi cubuleţele de cartofi, castraveţi, somon, zeama de lămâie şi maioneza, se potriveşte totul la gust cu sare şi piper.
4. Feliile de somon se lasă câteva minute pe un prosop absorbant. Se tapetează o tavă cu folie de aluminiu, apoi se aşază o parte din feliile de somon, aşa încât să îmbrace perfect fundul şi pereţii tăvii. Se toarnă compoziţia preparată anterior, se presează bine şi se nivelează, apoi se acoperă totul cu restul feliilor de somon.
5. Se lasă la rece, măcar o oră. Se decorează cu verdeţuri şi cu felii de lămâie.