Tort Fraiser: răcoritor și fructat, desertul de vară ideal

Tort Fraiser: răcoritor și fructat, desertul de vară ideal

Ingrediente

Blat
  • 100 g făină albă 000
  • 100 g zahăr alb
  • 4 ouă
  • 250 ml sirop de zahăr sau compot pentru însiropare
Cremă
  • 200 g unt gras cu cel puțin 80% grăsime
  • 400 ml lapte
  • 40 g amidon
  • 80 g zahăr pudră
  • 4 ouă
  • 15 ml esență de vanilie
  • 200 g căpșune
Decor
  • 250 ml smântână lichidă pentru frișcă, cu cel puțin 30% grăsime
  • 250 g căpșune
  • frunzulițe de mentă

Mod De Preparare

Tort Fraiser: poate ai auzit de el, poate este ceva nou, cert este că acest desert este de nelipsit la mesele de sărbătoare din timpul verii. Ușor, dulce și răcoritor, este imposibil să nu îți placă.

Denumirea de tort Fraiser provine de la cuvântul „fraise' din franceză, care înseamnă căpșună.  Este un desert franțuzesc clasic, compus dintr-un blat delicat, cremă de vanilie și decorat cu căpșune proaspete.

Deși ar putea părea un desert „amenințător' prin multitudinea de pași, acesta este ușor de pregătit, chiar și de începători. La final, timpul dedicat preparării va merita din plin, întrucât rezultatul final merită din plin efortul.

Iată cum poți pregăti un tort Fraiser la tine acasă:

  1. Separăm albușurile de gălbenușuri.
  2. Albușurile se bat spumă tare, până nu cad din castron dacă îl întoarcem cu susul în jos.
  3. Gălbenușurile se freacă bine cu zahăr până devin cremoase.
  4. Încorporăm treptat spuma de albușuri în crema de gălbenușuri, folosind o spatulă.
  5. Tot cu o spatulă încorporăm și făina, având grijă să nu stricăm volumul oferit de albușuri.
  6. Blatul se toarnă într-o formă de tort cu diametru de aproximativ 25 de centimetri, tapetată cu hârtie de copt.
  7. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 10 minute sau până când o scobitoare introdusă în blat iese curată.
  8. Separat, preparăm crema. Punem laptele la fiert împreună cu esența de vanilie.
  9. Ouăle se amestecă cu zahăr, până capătă consistența unei creme.
  10. Adăugăm amidon și amestecăm bine.
  11. Se toarnă laptele fierbinte peste crema de ouă, amestecând tot timpul. Compoziția ar trebui să se îngroașe de la amidon.
  12. Bolul cu cremă se acoperă cu folie și se lasă la răcit.
  13. Se adaugă untul peste compoziția răcită. Untul trebuie să fie la temperatura camerei.
  14. Tăiem toate căpșunele pe jumătate, pe verticală, și ne pregătim să montăm tortul. Tortul îl asamblăm în interiorul unei forme de tort.
  15. Blatul se taie în două pe orizontal.
  16. Primul strat de blat se însiropează și se acoperă cu un sfert din crema de vanilie.
  17. Peste cremă se pun căpșunele tăiate. Pe marginea formei de tort așezăm căpșunele cu partea tăiată spre exterior.
  18. Punem și restul de cremă și nivelăm. Deasupra punem și al doilea blat, pe care îl însiropăm.
  19. Batem smântâna lichidă pentru frișcă până capătă formă. Cu aceasta decorăm partea de sus a blatului.
  20. Peste frișcă punem restul de căpșune tăiate în două și frunzulițele de mentă.

Foto: 123rf.com

Evaluează
1star1stargraygraygray 1.5 / 5 - 3 voturi