1. Sosul roşu se obţine prin pasarea roşiilor în bulion cu furculiţa, aşa încât, după zdrobire, să rămână bucăţi de pulpă. Se adaugă ceapa verde, spălată bine şi curăţată în prealabil, sare şi piper după gust. Înainte de servire, se amestecă în sos leuşteanul tocat mărunt. Se serveşte ca atare sau la salate cu paste, cu peşte ori din varză tocată.
2. Sosul galben se prepară din maioneză. Se adaugă pătrunjelul tocat fin, sare şi piper după gust, zeama de lămâie. Se amestecă bine şi se serveşte rece, la salată verde.
3. Sosul alb este o delicatesă rafinată. Se pune iaurtul într-un bol, se adaugă hreanul, mierea, puţină coajă rasă de portocală. Restul portocalei se toacă mărunt şi se adaugă în bol. Se asezonează cu sare şi piper după gust, se amestecă bine şi se dă la rece. Se serveşte la salate, cu porumb, peşte, cărnuri, paste şi ouă, dar şi la cărnuri preparate la grătar.