Mod De Preparare
Vareniki sau varenyky sunt un fel de ravioli (găluște de aluat cu diverse umpluturi). Ele pot fi umplute cu carne tocată, ciuperci, cartofi, varză, fructe sau brânză.
Acestea se servesc cu margarină, unt, smaântână sau sos de fructe.
Cum se prepară vareniki cu cireșe
- Se cerne făina. Se adaugă sarea și se amestecă. Treptat se adaugă apa și uleiul. Se amestecă până se formează aluatul.
- Se frământă până se obține un aluat elastic. Se formează o bilă de aluat, se acoperă cu un prosop curat și se lasă să se odihnească jumătate de oră.
- După trecerea timpului, se frământă timp de 2 minute.
- Se întinde o foaie cu o grosime de aproximativ 2 mm.
- Cu ajutorul unei forme rotunde sau a unui pahar se decupează cercuri de aluat.
- Se spală cireșele, se scot sâmburii și se taie în jumătăți. Pe fiecare cerc de aluat se adaugă câte 3 jumătăți de aluat și se presară puțin zahăr pe deasupra.
- Cercurile de aluat se împăturesc pentru a forma o semilună. Se lipesc bine capetele cu ajutorul degetelor.
- Pentru a găti vareniki se fierbe apă cu puțină sare. Când ajunge la punctul de fierbere se adaugă găluștele cu cireșe. Ele sunt gata când se ridică la suprafață.
- Pentru a realiza sosul pentru vareniki se scot sâmburii cireșelor și cireșele se pun într-o cratiță. Se adaugă zahărul, apa și un pic de oțet de mere. Se fierbe sosul de cireșe timp de 8 – 10 minute amestecând constant. Sosul se pasează la blender.
- Varenyky se servesc cu sos de cireșe.