Varză călită cu găluşte de carne

De Ileana,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 1 varză potrivit de mare
  • 3-4 lingura ulei
  • 10-12 boabe de piper
  • boia de ardei
  • 1 lămâie sau o ceaşcă de borş
  • 400 g cartofi
  • 100 g făină
  • 200 g carne tocată
  • 2 gălbenuşuri
  • 1/2 lingurita muştar
  • sare
  • piper
  • mărar

Mod De Preparare

1. Varza se curăţă, se spală şi se taie fideluţă. Se pune într-o cratiţă cu ulei încins şi se căleşte aproximativ o oră. Se amestecă din când în când să nu se prindă de vas şi se adaugă câteva linguri de apă. Se condimentează cu sare, piper boabe şi boia de ardei. După gust, se mai poate adăuga zeamă de lămâie sau borş.

2. Pentru găluşte, carnea tocată se căleşte în puţin ulei şi se condimentează cu sare, piper şi mărar. Se lasă să se răcească puţin şi se amestecă cu un gălbenuş. Cartofii se fierb în apă cu sare. Se curăţă de coajă şi se pasează ca pentru piure. Se adaugă făina, un gălbenuş, puţină sare şi muştar. Se amestecă până se omogenizează şi se formează găluştele cu câte o linguriţă de carne la interior.

3. Se fierb în apă cu sare, aproximativ 10 minute, până se ridică la suprafaţă. Se lasă la scurs, se presară cu mărar şi se servesc cu varză călită.

Evaluează
Trucuri culinare

Tortul/prăjitura se va tăia perfect dacă folosești un cuțit cald.

Fursecuri cu textură perfectă? Da, simplu: răcește aluatul înainte să îl coci (o oră e în regulă, peste noapte e perfect) și lovește ușor tava de cuptor când o scoți, ca să eviți lipirea fursecurilor de ea.