Vichyssoise este o supă cremă rece ce își are originile în secolul 18. Se pare că numele i-a fost dat de Louis al XV-lea căruia îi era teamă să nu fie otrăvit, așa că îi punea pe servitori să guste supa caldă, așa că până ajungea Louis al XV-lea să mănânce, supa era deja rece.
1. Prazul se taie inele și se sotează în unt câteva minute. Se adaugă ceapa tăiată cubulețe mici și se lasă să se înmoaie.
2. După câteva minute, se adaugă cartofii, sarea, piperul, nucșoara. Se completează cu apă până ce toate ingredientele sunt acoperite. Se lasă la gătit la foc mic. Amestecul obținut trebuie să fie consistent.
3. Se pasează amestecul la blender cu puțin lapte evaporat sau smântână lichidă. Se adaugă lichid până ce e ajunge la consistența dorită.
4. Supa se servește la temperatura camerei sau rece. Se decorează cu arpagic tocat mărunt sau pătrunjel