Vichyssoise – supă cremă de cartof cu praz

De Bogdan Galca,

Ingrediente

  • 4-5 bucăți praz
  • 1 cartof potrivit
  • 1 ceapă mică
  • 200 ml de lapte evaporat sau smântână lichidă
  • unt (cam o linguriță pentru fiecare bucată de praz)
  • sare
  • piper
  • nucșoară (opțional)

Mod De Preparare

Vichyssoise este o supă cremă rece ce își are originile în secolul 18. Se pare că numele i-a fost dat de Louis al XV-lea căruia îi era teamă să nu fie otrăvit, așa că îi punea pe servitori să guste supa caldă, așa că până ajungea Louis al XV-lea să mănânce, supa era deja rece.

Cum se prepară vichyssoise – supa cremă de cartof cu praz

1. Prazul se taie inele și se sotează în unt câteva minute. Se adaugă ceapa tăiată cubulețe mici și se lasă să se înmoaie.

2. După câteva minute, se adaugă cartofii, sarea, piperul, nucșoara. Se completează cu apă până ce toate ingredientele sunt acoperite. Se lasă la gătit la foc mic. Amestecul obținut trebuie să fie consistent.

3. Se pasează amestecul la blender cu puțin lapte evaporat sau smântână lichidă. Se adaugă lichid până ce e ajunge la consistența dorită.

4. Supa se servește la temperatura camerei sau rece. Se decorează cu arpagic tocat mărunt sau pătrunjel

Evaluează
Media Rating
1star1star1star1star1star 5 / 5 - 1 Review(s)
Trucuri culinare

Atunci când e necesar să adaugi apa în mâncare este indicat să foloseşti apă fierbinte

Pentru a avea rezultate mai bune atunci când coci o prăjitură/ un tort/ brioșe/chec etc., lasă untul și ouăle la temperatura camerei peste noapte.