1. Se curăţă vinetele de coajă, se spală bine şi se opăresc în apă cu sare. Se lasă să fiarbă 40 de minute. Se scot din apa în care au fiert şi se pun în sită să se scurgă. Se curăţă usturoiul şi se taie feliuţe.
2. Separat, se prepară saramura. Într-o oală de 2 l, se pun roşiile tăiate rondele, uleiul de măsline, usturoiul, cimbrul, sarea, oţetul, soia, piperul boabe şi măcinat şi se lasă să fiarbă la foc mic. După ce au fiert, se iau de pe foc şi se acoperă cu un capac.
3. Feliile de vinete se pun în saramură şi se lasă să stea câteva ore până se răceşte compoziţia. Între timp, se prăjeşte susanul în tigaie cu puţin unt şi sare.
4. Vinetele se scot cu spumiera pe un platou, se presară susanul prăjit şi se servesc ornate cu pătrunjel proaspăt. Vinetele în saramură se pot servi şi cu diferite preparate din carne.