Spre deosebire de mucenicii moldovenești, atunci când se apropie 9 martie, în ziua de Sfinții 40 de Mucenici, în Muntenia rețeta este diferită. Mucenicii muntenești sunt aceia mici, în formă de 8, fierți în zeamă. Iată cea mai bună reţetă de mucenici munteneşti fierți. Dacă vrei, poți prepara în avans aluatul pentru mucenici.
Rețetă mucenici muntenești fierți cu nucă
SFAT: Nu pune scorțișoara în oală în timpul fierberii, va deveni ușor cleioasă și nu vrei asta.
Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.
În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.
În Moldova, mucenicii sunt copţi din aluat extrem de asemănător celui de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă. Iată aici cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești de post.