Mucenici munteneşti fierți, cu nucă – cea mai bună rețetă

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: 30 min
  • Timp de gatire: 60 min
  • Gata in: 90 min

Ingrediente

Pentru aluat
  • 500 g făină
  • 200 ml apă
  • 1/2 lingurita sare
Pentru fiert
  • 2-3 litri apă
  • zahăr după gust
Pentru servit
  • 300 g nucă măcinată
  • esenţă de rom
  • coaja rasă a unei portocale
  • coaja rasă a unei lămâi
  • esenţă de vanilie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • scorţişoară

Preparare

Spre deosebire de tradiţia moldovenească, atunci când vine vremea mucenicilor, în Muntenia se prepară altfel. Mucenicii muntenești sunt aceia mici, în formă de 8, fierți în zeamă. Iată cea mai bună reţetă de mucenici munteneşti. Dacă vrei, poți prepara în avans aluatul pentru mucenici.

  1. Amestecă făina, apa și sarea și frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8.
  2. Pune mucenicii tăiaţi pe hârtie (sau într-o tavă), răsfiraţi. Lasă-i să se usuce timp de o oră.
  3. Pune pe foc o oala cu 2-3 litri de apa, cu sare si zahăr – după gust. Când apa începe sa fiarbă, micșoreaza focul și pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat si lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute.
  4. Mucenicii se servesc reci sau calzi (după preferințe, desigur), cu nucă si scorţisoară presărate deasupra.

SFAT: Nu pune scorțișoara în oală în timpul fierberii, va deveni ușor cleioasă și nu vrei asta.


De ce facem mucenici pentru ziua de 9 martie?

Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.

În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.

În Moldova, mucenicii sunt copţi din aluat extrem de asemănător celui de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă. Iată aici cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești de post.

ELLE.ro
Unica.ro
AVANTAJE.RO – GASTRO
Sfatul medicului
Libertatea.ro
Glamour.ro
Lasa un comentariu