Suedezii zic că e al lor. Norvegienii că e al lor. Pentru noi nu contează decât faptul că vine din Nordul Europei și e incredibil de bun și ușor de făcut! Crocant la exterior, pufos și aromat la interior. Dar… există un dar! Oricât de bun este, trebuie să te înfrânezi și să nu o dai gata singur, fiind vorba de un tort destul de greu din cauza untului mult din compoziție.
Preîncălzește cuptorul la treaptă mare. Unge o tavă care nu lipește și tapeteaz-o cu hârtie de pergament (și pe pereți în sus).
Cu ajutorul unui mixer (de preferat din acela cu picior deoarece îți ușurează mult munca) bate bine ouăle până devin ușor spumoase. Încorporează zahărul, amestecă bine. Adaugă esența de vanilie și cea de migdale. Separat cerne făina într-un bol împreună cu praful de copt, apoi încorporează-le în compoziția de mai sus.
Topește untul la bain marie (sau la cuptorul cu micounde, dacă obișnuiești să lucrezi cu el). Într-un bol amestecă untul cu laptele și apoi adaugă acest amestec aluatului. Amestecă până la omogenizare. toarnă aluatul în tavă și dă la cuptor timp de 35 de minute.
Cu vreo 10 minute înainte să vină timpul scoaterii tăvii din cuptor, topește untul pentru glazură, la foc mic. Adaugă fulgii de migdale și prăjește-i un pic, până devin ușor aurii.
Adaugă zahărul și frișca, amestecă și adu ușor la punctul de fierbere, amestecând continuu ca să nu se ardă. Când compoziția devine mai groasă și capătă o nuanță de caramel, dă crăticioara de pe foc și glazurează tortul.
Mai dă un pic tava la cuptor ca să se așeze mai bine glazura. Când începe să bolborosească ușor și nuanța de caramel să se intensifice, înseamnă că este gata.
Fiind vorba de un tort atipic, îl poți servi fără vreo ocazie specială, chiar și alături ce o cană fierbinte de ceai sau de cafea.
Foto: 123rf.com