1. Peştele se spală şi se taie bucăţi de 3-4 cm. Se stropeşte cu zeama de la o lămâie şi se pune la frigider până se pregăteşte sosul marinat.
2. Se dizolvă o linguriţă cu vârf de sare în 250 ml apă. Se adaugă boabele de piper, foile de dafin şi oţetul. Se pun pe foc şi când dă în clocot se mai adaugă uleiul, ceapa tăiată solzişori şi o lămâie tăiată felii. Se lasă să clocotească 2-3 minute, apoi se acoperă şi se lasă să se răcească.
3. Fileurile de peşte se pun în borcane. Se toarnă sosul marinat, se amestecă, se închid borcanele şi se lasă la rece, la marinat, 6-7 zile. Peştele marinat se serveşte ca atare sau în diferite salate.
4. Pentru salată, cartofii, ardeii graşi şi castraveţii se taie felii. Se pun într-un castron, se adaugă peştele marinat, ouăle tăiate în sferturi şi se potriveşte la gust cu sare, piper, lămâie şi mărar.