Se curăţă urzicile cu mare atenţie să nu se strecoare şi codiţe printre ele şi se spală bine în mai multe ape până ce ultima apă rămâne limpede.
Urzicile se opăresc în apă cu sare timp de aproximativ 40 de minute, astfel încât să nu înţepe atunci când se vor servi. Se scot cu spumiera într-o sită, iar zeama nu se aruncă, ci se păstrează pentru preparare în continuare.
Se curăţă şi se spală usturoiul, apoi se taie mărunt şi se amestecă cu urzicile fierte. Untul se pune să se topească într-o crăticioară, se adaugă făina cernută şi se stinge cu zeama de urzici.
Se pasează urzicile cu blenderul, se amestecă cu ciulamaua din unt şi făină şi se mai lasă să dea în câteva clocote. Urzicile se ornează cu smântână şi se servesc cu mămăliguţă caldă şi ouă ochiuri sau în funcţie de preferinţe.