Mod De Preparare
Desert tradițional polonez pe care în trecut copilașii îl luau ca pachețel la școală. Simplu de făcut, din ingrediente pe care oricine le are gospodărie, garantat. Chrusciki: atât de simple, atât de gustoase, cu o textură delicată, parcă au fost frământate de o bunicuță dragă de la țară.
- Bate gălbenușurile până se întăresc. Adaugă sarea treptat, în timp ce amesteci. Adaugă zahărul și vanilia, bate bine. Adaugă, alternativ, frișca și făina, până se omogenizează. (Este posibil, în funcție de umiditatea zilei în care gătești, să ai nevoie de mai multă făină decât cantitatea mai sus menționată)
- Pune aluatul pe un fund de lemn. Acoperă cu un prosop de bucătărie curat și lasă să crească, timp de 10 minute.
- Frământă bine aluatul. Întinde-l într-o foaie foarte subțire. Taie în dreptunghiuri. Fă o secțiune mică în mijlocul fiecărui dreptunghi în parte și trage un capăt prin el (să arate ca o răsucitură).
- Prăjește în ulei bine încins până devin aurii. Lasă la răcit pe o farfurie timp de 3 minute – cu un șervețel pe ea, ca să absoarbă grăsimea în exces.
Se pudrează cu zahăr și se servesc.
Foto: 123rf
- Polonezii le servesc cel mai adesea în perioada Crăciunului.
Alte deserturi poloneze
Kulebiak polonez
Tort Mazurek polonez