Chifteluțe suedeze

chiftele

De Ana Munteanu,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

Pentru chifteluțe
  • 450 g carne tocată de porc
  • 650 g carne tocată de vită
  • 2 linguri unt
  • 1 ceapă mare, dată pe răzătoare
  • 200 ml lapte
  • 4-5 felii de pâine fără coajă, tăiate în bucățele
  • 2 ouă
  • 2 lingurițe sare
  • 1 linguriță nucșoară
  • 1 linguriță cardamom
  • 2 lingurițe piper negru
Pentru sos
  • 6 linguri unt
  • 50 g făină
  • 250 ml supă de vită
  • 200 ml smântână de gătit
  • sare
  • *Opțional: dulceață de merișoare

Mod De Preparare

Toată lumea știe că unul din ingredientele chifteluțelor suedeze este carnea de elan. Deh, ca la ei. Noi vă oferim o variantă mai accesibilă nouă, românilor, a celebrelor și atât de îndrăgitelor chifteluțe. A, și de mii de ori mai gustoasă!

Călește ceapa dată pe răzătoare (sau tăiată subțire) în unt, timp de 3-4 minute. Lasă la răcit.

Într-un castron, îmoaie pâinea (sau pesmet, dacă ți-e mai ușor) în lapte, timp de 15-20 de minute. Când s-a înmuiat, pune-o într-un procesor de alimente/robot de bucătărie și mărunțește-o bine.

Înapoi cu ea în castron. Amestecă ceapa călită în ea. Adaugă ouăle, carnea, condimentele și amestecă-le ușor cu mâinile curate.

Formează chifteluțele rotunde  – din cantitățile date ar trebui să îți iasă 40-50 bucăți. Pune-le la prăjit în 6 linguri de unt topit. Când se rumenesc pe toate părțile scoate-le și pune un alt rând de chiftele. Nu trebuie să le faci până la capăt acum:  se vor găti complet odată cu sosul.

Cțnd termini cu chiftelele, în tigaia folosită faci și sosul. Dacă untul s-a ars, curăță tigaia și pune alte 6 linguri de unt la topit. Adaugă, încet făina, amestecând constant până se omogenizează și se transformă într-un sos de nuanța cafelei cu lapte. Adaugă încet, amestecând continuu, supa de vită, până începe să se omogenizeze și să se îngroașe, transformându-se într-un sos mătăsos.

Pune chiftelele înapoi în tigaie și lasă-le să se pătrundă la foc mic, timp de 10 minute. (e posibil să fie nevoie să le faci în serii)

Servește-le imediat, adăugând smântână fiecărei porții în parte. De fel, se servește cu dulceață de merișoare alături.

Foto: chifteluțe suedeze / 123rf.com

 

Evaluează
Trucuri culinare

Tehnici utile în bucătărie

Nu ţine în frigider citricele sau roşiile, dacă vrei ca gustul lor să rămână acelaşi

Este recomandat ca friptura să nu se săreze înainte de a fi prăjită, deoarece sarea o va face să se usuce excesiv şi să îşi piardă aroma