Clafoutis este un desert cu origini franțuzești. Varianta originală se prepară cu cireșe. Numele acestui desert provine din limba occitan, de la verbul clafir (a umple). Clafoutis se realizează și cu căpșuni, prune, mere, pere, merișoare, mure etc. În mod corect, orice clafoutis care se realizează cu orice alt fruct în afară de cireșe se numește flaugnarde.
1. Se preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Tava în care se va coace clafoutis se unge cu unt/ulei și se tapetează cu făină.
2. Se pregătesc căpșunile. Li se taie codița, se taie felii și se presară zahăr peste ele.
3. Într-un castron se amestecă cele 3 ouă, laptele, făina, zahărul (65 g), vanilia și sarea. Se mixează câteva minute.
4. Căpșunile se așază uniform pe fundul tăvii și se toarnă aluatul peste.
5. Se coace în cuptorul preîncălzit aproximativ 35 minute.
6. Se servește fierbinte presărat cu zahăr pudră.