Crumble cu mere: desertul englezesc care a cucerit lumea

crumble cu mere

De Bianca Prangate,

Ingrediente

  • 1,5 kg mere verzi și roșii
  • 150 g zahăr brun
  • 100 g făină
  • 50 g unt gras cu cel puțin 80% grăsime
  • 20 g coajă rasă de lămâie

Mod De Preparare

Crumble cu mere: desertul care aduce aminte de clasica plăcintă, dar care totuși diferă prin modul de preparare și prezentare.

Acest desert a devenit popular în Marea Britanie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A venit ca o versiune mai economică a clasicelor plăcinte, într-o perioadă când ingredientele de patiserie se găseau mai greu, din cauza vremurilor neprielnice. Pentru a reduce consumul de făină, la aluatul de crumble se foloseau fulgi de ovăz sau pesmet.

Pentru un crumble clasic cu mere, ai nevoie doar de câteva ingrediente, pe care cel mai probabil le ai deja în bucătărie. Metoda în sine este ușoară și rapidă, iar rezultatul este pe măsura așteptărilor. Acest crumble de mere se potrivește perfect cu o cupă din înghețata preferată: de vanilie, de caramel, sau de cocos.

Iată cum poți pregăti crumble cu mere la tine acasă, potrivit rețetei lui Jamie Oliver:

  1. Merele se curăță de coajă și li se scoate cotorul. Se taie în cubulețe de mărimi potrivite.
  2. Cubulețele de mere se pun într-o tigaie, împreună cu două treimi din cantitatea de zahăr și cu coaja rasă de lămâie.
  3. Se amestecă și se pune capacul deasupra. Se lasă așa aproximativ cinci minute sau până când merele se înmoaie.
  4. Compoziția de mere se pune la răcit.
  5. Între timp, untul rece se taie cubulețe și se amestecă împreună cu făina. Se mixează cu ajutorul mâinilor, până seamănă cu niște firimituri mai mari de pâine.
  6. Peste aluatul acesta cu formă de firimituri se pune și zahărul rămas și se amestecă în continuare.
  7. Compoziția de mere răcită se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Peste ea se presară aluatul.
  8. Se coace în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, timp de aproximativ jumătate de oră.
  9. Acest crumble de mere se consumă fie cald, fie rece. Poate fi savurat simplu, sau împreună cu un pahar de lapte rece sau o cupă de înghețată.

Foto: 123rf.com

Evaluează
Alte rețete
   
Trucuri culinare

Pune în compoziţia glazurilor o lingură de iaurt, pentru că aceasta să nu plesnească când se răceşete

Ai ars fundul prăjiturilor/fursecurilor? Nu le arunca, dă jos partea arsă cu ajutorul unei răzătoare cu găuri mici (din aceea pentru coaja de lămâie)