Escalop de pui

escalop

De Ana Munteanu,

Ingrediente

Pentru pui
  • 4 bucăți piept de pui
  • 2 ouă bătute
  • 1 lingură de lapte
  • sare și piper după gust
  • 140 g făină
  • pesmet (opțional)
  • ulei de măsline
  • Cuișoare, muștar pudră, nucșoară, pudră de frunze de dafin, piper negru, pudră de ghimbir, ienibahar, cardamom, scorțișoară - acestea adunate să reprezinte cam 1/2 linguriță
Pentru sosul de roșii
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 cepe mici tocate
  • 1 cățel de usturoi tocat
  • 230 g roșii
  • 1/2 linguriță busuioc uscat
  • sare și piper negru după gust
Pentru decorat/topping
  • 1 linguriță busuioc proaspăt tocat
  • 120 g mozzarella rasă
  • 70 g parmezan ras

Mod De Preparare

Fie că îl „înghițiți” sau nu pe efervescentul bucătar britanic Gordon Ramsay, trebuie să încercați rețeta lui de escalop. De ce? Simplu! Pentru că nu am gustat alta mai bună ca ea! Și se face așa ușor!

Preîncălzește cuptorul. Bate ouăle cu 1 lingură de lapte.

Taie pipetul de pui în 2, transversal, și bate-l ușor cu ciocanul de șnițele. Asezonează-l cu sare și piper.

Combină făina cu amestecul de cuișoare, muștar pudră, nucșoară, pudră de frunze de dafin, piper negru, pudră de ghimbir, ienibahar, cardamom și scorțișoară (în original, rețeta conține, de fapt, 1/2 linguriță de condiment Old Bay Seasoning. cum la noi nu există, v-am dat direct mirodeniile pe care le conține).

Dacă nu vă place amestecul de mirodenii – deși e un punct-cheie al rețetei – îl puteți înlocui cu ce condimente vă sunt pe plac.

Încinge niște ulei de măsline într-o tigaie mare și care nu lipește. Dă puiul prin ouăle bătute, apoi prin amestecul de făină și condimente și prin pesmet (nu e obligatoriu).

Pune-l la prăjit în tigaie – cam câte 3-4 minute pe fiecare parte, până devine ușor auriu. Scoate-l pe o farfurie pe care ai pus în prealabil un șervețel de hârtie, să absoarbă excesul de ulei din pui.

Încinge niște ulei de măsline într-o cratiță medie, la foc mediu. Adaugă usturoiul și ceapa tocate și sotează-le timp de 2-3 minute. Adaugă roșiile tăiate în 4 (sau în 2, în funcție de cât de mari sunt) și busuiocul pudră, asezonează cu sare și piper. Amestecă ușor și apoi lasă roșiile să se înmoaie și să se pătrundă de arome.

Mută toate bucățile de escalop pe o tavă care nu lipește. Împarte în mod egal sosul de roșii coapte pe fiecare bucată în parte. Presară deasupra mozzarella și parmezan.

Dă la cuptor pentru 8-12 minute.

Foto: 123rf.com

Evaluează
Trucuri culinare

Pentru a avea rezultate mai bune atunci când coci o prăjitură/ un tort/ brioșe/chec etc., lasă untul și ouăle la temperatura camerei peste noapte.

Atunci când e necesar să adaugi apa în mâncare este indicat să foloseşti apă fierbinte