Una din mâncărurile tradiționale daneze – și ocupanta locului 1 în topul preferințelor poporului -, frikadellele au câștigat fani și în afara granițelor. Rețeta, una cu vechime – a fost prima oară menționată într- carte de bucate pe la anul 1280-, este extrem de simplă și savuroasă. Danezii o servesc cu salată de sfeclă și cartofi caramelizați sau fierți.
Înmoaie pâinea în puțin lapte. Combină într-un vas carnea de porc, cea de vită și ceapa tocată mărunt (dacă nu ai cepe verzi poți înlocui cu 1 mare galbenă). Adaugă pâinea, făina, ouăle bătute, condimentele și restul de lapte. Amestecă cu mâinile bine. Formează chiftele micuțe și rotunde.
Topește la foc mic un pic de unt într-o tigaie mare. Prăjește chiftelele, în serii, până se pătrund, la foc mediu spre mare – circa 3-5 minute pe fiecare parte.
Între timp fă sosul.
Toarnă niște sos lăsat de chifteluțele din tigaie într-o crăticioară medie, adaugă-i făina și jumătate de linguriță de unt. Adaugă treptat smântâna pentru gătit (sau lapte), amestecând continuu. Când se omogenizează, adaugă sosul de roșii, sare și piper după gust. Dă de pe foc după 2-3 minute.
Foto: thinkstock
Vezi și alte rețete de chifteluțe: