Mâncare de cartofi de post – cea mai simplă tocăniță fără carne

Mâncare de cartofi de post - cea mai simplă tocăniță fără carne

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 1 kg cartofi
  • 1 litru supă de legume
  • 1 ceapă mare
  • 2 morocovi medii
  • 1-2 linguri ulei
  • 4-5 lingurițe pastă de roșii
  • 1 linguriță de amidon
  • pudră de usturoi/ căței de usturoi
  • ceapă granulată
  • turmeric
  • boia dulce/iute
  • pudră de chili (opțional)
  • rozmarin (opțional)
  • pătrunjel/mărar proaspăt tocat
  • sare
  • piper

Mod De Preparare

Această mâncare de cartofi de post este o opțiune gustată și apreciată de mulți, oferind o alternativă sănătoasă și delicioasă în timpul perioadelor de post sau pentru cei care caută să aducă variante vegetariene în meniul lor zilnic.

Cum se prepară cea mai bună mâncare de cartofi de post

  1. Ceapa se taie cubulețe.
  2. Morcovii se taie cubulețe sau felii.
  3. Ceapa și morcovii se călesc în ulei încins. Se adaugă usturoi proaspăt (sau pudra de usturoi), ceapa granulată, piperul, turmeric, boia, sare (și opțional pudra de chili). Se adaugă puțină apă, se amestecă și se lasă să se gătească 5-10 minute.
  4. Când ceapa și morcovii s-au înmuiat se adaugă supa călduță.
  5. Se aduce la fierbere și se adaugă cartofii tăiați cubulețe.
  6. Se lasă să fiarbă la foc mic-mediu timp de 20-25 minute. Se adaugă pasta de roșii și se lasă să se gătească încă 5 minute.
  7. Separat, într-un castron, se amestecă amidonul cu puțină apă. Acest amestec se adaugă peste mâncarea de cartofi de post. Se amestecă 1-2 minute.
  8. Se gustă mâncarea și dacă mai trebuie, se condimentează cu sare și piper.
  9. Tocănița de cartofi se servește garnisită cu pătrunjel sau mărar proaspăt tocat alături de o salată de murături.

Trucuri și secrete pentru o tocăniță de cartofi de post delicioasă

Prepararea unei tocănițe de cartofi de post delicioase poate fi ușoară și plină de satisfacții dacă ai la îndemână câteva trucuri și secrete care să îți ofere o experiență culinară memorabilă.

Alege cartofii cu grijă. Alege cartofi albi sau cartofi speciali pentru fiert, care nu se sfarmă la fiert.

Condimentează cu grijă. Experimentează cu diferite condimente și ierburi aromate pentru a-ți personaliza mâncarea de cartofi. Condimente precum piperul negru proaspăt măcinat, cimbrul, busuiocul sau pătrunjelul pot adăuga savoare și prospețime.

Adăugarea de legume. Dacă ai legume care mai au puțin și se strică adaugă-le și pe ele în tocăniță. Ecită să faci risipă alimentară.

Adaugă carbohidrați. Ți se pare că mâncarea de cartofi nu prea ține de foame. Pune lângă ea pâine, quinoa, orez sau mămăligă.

Mai multe proteine. Poți adăuga linte, năut, fasole sau mazăre pentru un plus de proteine, atât de necesare în perioada postului.

Alte rețete de post

Paste de post cu sos
Plăcintă cu mere de post cu apă minerală
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Mâncare de bame
Roșii umplute de post
Hamburgeri de dovleac și orez
Pate de ciuperci
Humus de casă
Fasole verde la tigaie

Sursa foto: Shutterstock

Evaluează
Alte rețete