1. Bamele se spală în apă rece, se taie la codiţe şi se pun la fiert în 1 l de apă cu 50 ml oţet şi o linguriţă rasă de sare. Se lasă să fiarbă 5 minute, apoi se acoperă şi se mai lasă un sfert de oră.
2. Bamele se scurg şi se pun într-o tigaie cu puţin ulei. Se călesc 1-2 minute cu ceapa tocată mărunt, amestecând uşor, apoi se sting cu vin şi se adaugă jumătate din roşii curăţate de coajă, tăiate cubuleţe, foaia de dafin, piperul boabe, verdeaţa tocată mărunt, un praf de sare şi piper. Se lasă să fiarbă înăbuşit 10-15 minute, apoi se dau deoparte.
3. Se adaugă restul de roşii tăiate cubuleţe şi ardeiul gras tăiat rondele, se stropeşte cu ulei de măsline şi se pune în cuptorul încins, 25-30 de minute.
4. La final se adaugă parmezanul ras.