Pâine grecească cu măsline și oregano. Cum se face Eliopsomo

Retetă Pâine grecească cu măsline și oregano. Cum se face Eliopsomo

De Bogdan Galca,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 1 linguriță și jumătate de drojdie uscată
  • 250 ml apă călduță
  • 410 g făină
  • jumătate de linguriță sare
  • 2 lingurițe de ulei de măsline (plus ceva extra pentru ungerea bolului)
  • 2 lingurițe oregano uscat
  • jumătate de cană de măsline fără sâmburi tocate sau feliate (preferabil Kalamata)

Mod De Preparare

Eliopsomo este o pâine tradițională grecească ce se face cu măsline Kalamata. Elia înseamnă măslină și psomi pâine.

Cum se face pâinea greacească cu măsline și oregano – Eliopsomo

1. Într-un bol se amestecă drojdia, apa, făina sarea, uleiul de măsline și oregano. Amestecul se lasă la odihnit timp de 15 minute.

2. După trecerea timpului de odihnă se adaugă măslinele având grijă să nu le distrugem.

3. Pentru frământat pâinea se poate folosi un mixer electric cu cârlig de aluaturi timp de 5 minute la viteză mică. Cine nu are acest dispozitiv poate frământa pâinea grecească cu ajutorul mâinilor. Dacă aluatul devine lipicios se mai adaugă puțină făină.

4. Aluatul obținut se transferă într-un bol bine uns cu ulei, se acoperă cu un prosop curat și se ține la loc cald timp de 60 – 70 minute.

5. După trecerea timpului de dospit, se modelează pâinea, se pune pe o tavă și se mai lasă o oră la crescut.

6. Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

7. Înainte de a da pâinea la cuptor, se presară cu făină și se crestează de 3 ori.

8. Pâinea se coace pe raftul de mijloc al cuptorului timp de 30 de minute.

9. Pâinea grecească se lasă la răcit înainte de a fi servită.

Evaluează
Media Rating
1star1star1star1stargray 4 / 5 - 2 Review(s)
Trucuri culinare

Busuiocul proaspăt se păstrează mai bine la temperatura camerei dacă îi sunt ținute tulpinile în apă.

Pentru a avea rezultate mai bune atunci când coci o prăjitură/ un tort/ brioșe/chec etc., lasă untul și ouăle la temperatura camerei peste noapte.