Humus este un preparat de proveniență orientală, foarte îndrăgit și la noi. Rețeta de humus este una simplă, dar foarte gustoasă și sățioasă.
Humus se face după o reţetă orientală, foarte bună și pentru zilele de post, dar și pentru oricând vrei să mănânci ceva gustos și hrănitor. În mod tradițional, humus se face din piure de năut, pastă de susan, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion.
Humusul este simplu de preparat, iar, dacă vrei să reduci și mai mult timpul de preparare, poți opta pentru năut la conservă, care are același gust ca și cel proaspăt fiert.
Gustos și ușor de preparat, humusul trebuie însă consumat cu prudență. Asta pentru că 100 de grame de humus au aproximativ 420 de calorii. Chiar și așa, năutul, ingredientul principal din humus are nenumărate beneficii pentru sănătate și este o sursă de proteină vegetală excelentă.
Năutul este un aliment sănătos, care ajută la combaterea anumitor boli cardiovasculare sau de digestie dacă este introdus în dietîn mod frecvent, mai ales în combinație cu legume. În plus, usturoiul și uleiul de măsline, condimentele care dau humusului un gust minunat, fac de asemenea parte din dieta mediteraneană, devenită celebră tocmai pentru beneficiile dovedite asupra sănătății.
Așadar, humusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajută la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din năut și sosul tahini. În plus, humusul conține: Fier , Vitamina B6, Mangan, Cupru, Acid folic, Aminoacizi.
Aminoacizii formați din trioul triptofan, fenilalanină și tirosina, cei care se găsesc și în humus, sunt substanțe care au un efect pozitiv asupra somnului și a stării de spirit generale. Dincolo de asta, fibrele din năut ajută în procesul de digestie și la reglarea nivelului de lipide din sânge.
Încearcă și: Humus cu sfeclă roșie
Citește și: Cum se fierbe năutul și la ce să folosești boabele de năut fiert