1. Se curăţă urzicile şi se aleg numai vârfurile lujerilor cu frunzuliţe tinere. Se spală bine într-un vas mare cu multă apă, în 4-5 ape, până când ultima apa care rămâne în vas este fără urme de nisip sau alte impurităţi.
2. Urzicile curate se pun într-un vas cu 1-1,5 l de apă clocotită cu un praf de sare. Se acoperă şi se lasă să fiarbă aproximativ o oră. Se strecoară apoi, păstrând şi apa în care au fiert.
3. Urzicile fierte se toacă mărunt sau se trec prin maşina de tocat şi se călesc într-o crăticioară cu ulei. Se amestecă bine, până se acoperă de ulei, apoi se adaugă făina dizolvată într-un pahar cu zeama în care au fiert urzicile. Se amestecă încontinuu cu o lingură din lemn, având grijă să nu se prindă de vas, până când se leagă şi se obţine compoziţie ca un piure.
4. La sfârşit, se adaugă usturoiul pisat cu sare, iar cine doreşte mai poate adăuga şi suc de roşii. Se lasă să se răcească, iar când se serveşte se adaugă hrean ras direct în farfurie sau smântână.