Mod De Preparare
Rahatul turcesc este un preparat originar din Turcia ce se servește, de obicei alături de un pahar de apă rece după ce se savurează cafeaua.
Are textura unui jeleu lipicios și este acoperit de un amestec de amidon și zahăr pudră. Mai este cunoscut sub numele de lokum sau rahat lokum.
În România, rahatul turcesc a fost adus de fanarioți, în secolul XVIII.
Cum se prepară rahatul turcesc de casă
- Într-o cratiță se pune zahărul și se dizolvă în 150 ml apă. Se pune cratița pe foc mediu.
- Se adaugă coaja și sucul de la lămâie și portocală.
- Se fierbe 15 minute la foc mic.
- Separat, gelatina se dizolvă în 150 ml de apă și se lasă 5-10 minute.
- Se adaugă gelatina peste amestecul de zahăr și apă. Se amestecă bine și se lasă să fiarbă încă 10 minute.
- Pentru cine are termometru de bucătărie, siropul de apă și zahăr nu trebuie să aibă mai mult de 110 grade, ori se va întări. Pentru cine nu are această ustensilă, siropul este gata când începe să facă ațe când este lăsat să se scurgă de pe spatula/lingura cu care amestecăm.
- Siropul se va trece printr-o strecurătoare fină pentru elimina coaja de lămâie și portocală. Siropul se va transfera într-o formă de silicon. Se va lăsa la răcit puțin și apoi se va transfera la frigider pentru 24 de ore.
- Rahatul turcesc se va tăia în cuburi cu latura de 2 cm. Cuburile se vor da prin amestec de zahăr pudră și amidon.