1. Se aleg ardei graşi mari, dacă se poate verzi, galbeni şi roşii. Se spală şi se şterg sau se lasă să se usuce.
2. Se coc pe o plită foarte bine încinsă, aşezată direct pe flacăra aragazului. Se întorc pe toate părţile, până se coc peste tot. Se pun într-o cratiţă, se dau cu un praf de sare, se acoperă şi se lasă o jumătate de oră.
3. Între timp, se pregăteşte sosul de usturoi. Se toacă mărunt usturoiul şi se amestecă cu un vârf de cuţit de sare, ulei şi oţet. Cine doreşte un sos mai picant poate adăuga şi un ardei iute fin tocat.
4. Ardeii graşi se curăţă de coajă şi seminţe, se taie felii şi se amestecă cu sosul de usturoi. Se păstrează salata la rece o jumătate de oră, iar când se serveşte se presară ţelină şi pătrunjel verde fin tocate.