Sirop de mentă se poate consuma proaspăt sau se poate păstra pentru iarnă. Minunatul sirop de mentă nu este doar gustos și răcoritor, dar are și multilple beneficii pentru sănătate.
Pentru a prepara sirop de mentă este bine ca menta să fie culeasă în luna mai sau la finalul verii. Sirop de mentă se poate consuma fie imediat după ce a fost preparat și răcit, fie poate fi păstrat în sticle sterilizate și consumat tot timpul anului.
Sirop de mentă se poate adăuga în băuturile răcoritoare, dar și în diverse alte preparate cărora le putem da prospețime și aromă.
1. Se face un ceai concentrat de mentă, care se fierbe circa 20 de minute. Se lasă 24 de ore la loc rece, apoi se strecoară printr-un tifon dublu, storcându-se bine frunzele de menta.
2. Se măsoară lichidul obţinut şi se pune o cantitate egală de zahăr. Se fierbe până se leagă (se face testul cu picăturile care se desprind de pe latul lingurei, ca la jeleu). Spre sfârşit, se poate adăuga şi zeama de la o lămâie.
3. Se toarnă fierbinte în sticle (sub care au fost puse cuţite, ca să nu crape) şi se depozitează într-un loc răcoros. Se foloseşte diluat cu apă minerală sau sifon ori în combinaţie cu alte siropuri de fructe (pepene galben, de exemplu).
Menta e o plantă foarte aromată care aduce numeroase beneficii pentru organism. Siropul de mentă stimulează sistemul imunitar, întrucât conţine vitamina B, calciu și fosfor. Datorită conţinutului său în uleiuri volatile menta este folosiă și ca medicament, şi ca aromatizant în industria cosmetică şi alimentară. Frunzele de mentă conțin cantități apreciabile de acizi organici, vitamina C, săruri minerale, substanțe antibiotice naturale.
Siropul mentă nu este indicat în doze mari în ulcerul gastric sau duodenal. De asemenea, sirop de mentă nu se va folosi permanent sau pe perioade îndelungate, deoarece poate produce obişnuinţã.
Te-ar putea interesa și –Sirop de soc