Varza a la Cluj cu varză dulce este un preparat tradițional românesc cu origini în bucătăria transilvăneană. Această rețetă se mai poate găsi și cu numele de sarmale împrăștiate, varză în straturi, sarmalele leneșului, sarmale despăturite etc.
Conform Wikipedia, această rețetă datează din secolul 17. Originară din Cluj, rețeta a fost tipărită, pentru prima dată, într-o carte de bucate în anul 1695.
Varza (dulce sau acră), carnea tocată și orezul sunt principalele ingrediente ale acestei rețete. Rețeta tradițională nu include bulion, pastă de roșii sau suc de roșii.
Acest preparat se servește cu smântână, mămăligă, ardei iute etc.
Pentru a obține o varză à la Cluj delicioasă, iată câteva secrete și trucuri culinare:
Optează pentru o varză proaspătă, cu frunze ferme și compacte. Varza proaspătă va contribui la textura crocantă a preparatului final.
Un secret esențial pentru gustul bogat al varzei à la Cluj constă în marinarea îndelungată. Lasă varza la marinat cu sare, astfel încât să absoarbă aromele și să devină mai suculentă.
Straturile bine definite sunt cheia aspectului apetisant al varzei a la Cluj. Întinde în mod egal fiecare strat de varză sau de carne.
Nu uita de condimente! Cimbrul, boiaua, mărarul uscat amplifică aromele și oferă un gust autentic.
După coacere, lasă varza la Cluj cu varză dulce să se odihnească pentru a permite aromelor să se intensifice.
Cu aceste secrete și trucuri, vei putea prepara o varză à la Cluj cu adevărat delicioasă, care să te transporte în lumea autentică a bucătăriei tradiționale românești.
Sursa foto: Shutterstock
Alte rețete cu varză
Sarmale în foi de varză murată
Varză murată (căpățâni)
Varză umplută
Varză bavareză
Varza acra cu ciuperci
Varză cu cârnaţi
Varză gratinată