Ghebele (Armillaria mellea) sunt ciuperci gustoase, ușor de identificat. În popor li se mai spune ghebe cu inel, ghebe tomnatice, halimaș, ghebe de miere, opintici, popenchi, popinci.
Atunci când alegem sau când gătim ghebele trebuie să avem în vedere că nu se consumă crude sau nefierte suficient. Nu se folosește piciorul. Nu se consumă alcool înainte și după ingerarea de ghebe (risc de greață și vărsături).
Acest tip de ciuperci poate fi folosite în supe, în tocane cu carne de vânat sau ca garnitură lângă o bucată de carne de miel sau oaie.
100 g de ghebe conțin, confom foodthesis.com:
Ghebele sunt considerate ciuperci medicinale în medicina tradițională din China.
1. Spală ghebele, apoi taie-le în bucăți mici sau felii.
2. Curăță cepele și taie-le mărunt.
3. Coace ardeii roșii pe o plită sau în cuptor până când coaja devine închisă la culoare și se desprinde ușor. Apoi, lasă-i să se răcească, îndepărtează coaja și semințele, apoi taie ardeii în bucăți mici.
4. Într-o cratiță mare, încinge uleiul de floarea-soarelui și călește ceapa până devine sticloasă și ușor aurie.
5. Adaugă ghebele tăiate și călește-le până când încep să-și lase apa.
6. Adaugă ardeii roșii copti, roșiile tăiate și foile de dafin. Amestecă bine toate ingredientele și lasă-le să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30-40 de minute.
7. Dacă zacusca este prea uscată, poți adăuga un pic de apă sau bulion, în funcție de preferințe.
8. Gustă și adaugă sare și piper. Dacă preferi zacusca mai dulce, poți adăuga și zahăr.
9. Continuă să gătești zacusca la foc mic până când ghebele sunt moi și amestecul se îngroașă. Aceasta poate dura în jur de 1-2 ore.
10. Dacă dorești să păstrezi zacusca pentru iarnă, sterilizează borcanele, apoi toarnă amestecul fierbinte în ele. Sigilează borcanele și așază-le cu capul în jos pentru a le lăsa să se răcească.
Zacusca de ghebe este delicioasă servită pe pâine proaspătă. Această rețetă îți permite să te bucuri de gustul minunat al ghebelor proaspete pe tot parcursul anului.
Alte rețete de zacuscă:
Zacuscă țărănească – rețeta tradițională românească
Zacusca de vinete – rețeta tradițională
Zacuscă de gogoşari cu morcovi
Ajvar – zacusa de ardei sârbească
Foto: Shutterstock